Informasi Forum

Kelebihan berforum ini ada banyak faedahnya jika anda mengetahuinya, di-antara salah satunya untuk kita berkomunikasi sesama sendiri dan bertanya masaalah yang kita hadapi di-internet,mencari kawan,berkongsi pengalaman dan berbagai lagi...
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  
Do you want to make real money? join our affiliate marketing now and earn alot of >>$$$$..... send your name and email to here azroy@asia.com for more information
Welcome visitor
Flag Counter
Net KL Free domain
Earn extra income
Free exchange link


Share | 
 

 Pembangkang berharap untuk meningkatkan sebagai suara Singapura

Go down 
AuthorMessage
admin
Admin


Posts : 128
Join date : 24/06/2009

PostSubject: Pembangkang berharap untuk meningkatkan sebagai suara Singapura   Sat May 07, 2011 4:47 am

SINGAPURA - Singapura pergi ke TPS pada hari Sabtu dengan parti-parti pembangkang berharap boleh mengurangkan majoriti kerajaan di tengah kekecewaan pengundi atas kos hidup dan dasar imigresen.

The Parti Tindakan Rakyat (PAP), yang berkuasa sejak 1959, memenangi 82 daripada 84 kerusi diperebutkan pada tahun 2006 tapi kali ini menghadapi cabaran yang paling kuat di dekad dengan puluhan ribu orang menghadiri rapat umum pembangkang.
Enam parti pembangkang menentang PAP, yang terkejut dengan kedalaman kebencian pengundi dan dipaksa untuk mengeluarkan permintaan maaf langka untuk kesalahan dasar sementara menarik sokongan daripada pengundi baru.
Dekat dengan setengah daripada 2.2 juta pengundi yang mencoblos untuk pertama kalinya, sebahagian kerana kerusi yang tidak dapat dinafikan dalam jajak pendapat terakhir, menambah elemen ketidakpastian di negara di mana penerbitan pra-pilihan raya hasil jajak pendapat dilarang.
Pihak pembangkang sangat bergantung pada Internet, terutama platform media sosial seperti Facebook, YouTube dan Twitter, kerana akhbar mainstream dan media penyiaran secara meluas dianggap sebagai corong PAP.
"Dulu orang berkata bahawa mereka tidak memilih pembangkang kerana mereka tidak mempunyai banyak pilihan, tetapi Parti Buruh adalah cukup tangkas pasukan yang kuat kali ini," kata pemilih Annie Lim, 61, di Aljunied, yang paling keras berjuang konstituensi.
Lebih dari 50 Aljunied pemilih sudah dalam antrian di sebuah TPS yang berlokasi di perumahan awam sebelum dibuka pukul 8.00 pagi (0000 GMT). Pemilih telah sampai 8:00 untuk memberikan suara.
Voting wajib di Singapura, bekas jajahan British yang mempunyai versi modifikasi dari sistem Westminster parlimen.

Sebahagian besar kerusi parlimen berjuang dalam kumpulan di mana setiap pihak harus lapangan 4-6 calon yang harus menyertakan ahli minoriti Melayu dan India di negara China sebahagian besar etnik.
"Aku senang aku boleh memilih untuk masa depan saya sendiri," kata Muhammad Nurashik, seorang kakitangan petrokimia 25 tahun casting suara-Nya untuk pertama kalinya.
"Aku mahu melihat perubahan jadi aku suara untuk pembangkang."
Tapi PAP berharap bahawa para pengundi belum memutuskan bimbang tentang ketidakstabilan berpotensi, bersama-sama dengan orang-orang yang telah memperoleh manfaat daripada kemajuan pesat ekonomi negara, akan tetap nyaman dalam kuasa.
Tidak semua dari 87 kerusi di parlimen masuk sedang diperebutkan pada hari Sabtu. Lima telah menang dalam kemenangan yg mudah oleh pasukan PAP dipimpin oleh pemimpin kemerdekaan 87 tahun republik Lee Kuan Yew.
Anaknya, Perdana Menteri Lee Hsien Loong, 59, meminta maaf atas kesalahan dasar dan gaffes sejak jajak pendapat terakhir, termasuk lolos 2008 kegagalan yang disyaki militan Islam, untuk mengelakkan banjir pada tahun 2010 dan harga rumah yang tinggi.
Isu lain sensitif adalah masuknya pendatang cepat dalam beberapa tahun terakhir, yang telah disalahkan oleh Singapura untuk menekan upah, menyebabkan kepadatan penduduk dan berusaha perkhidmatan awam dengan mengorbankan warga.
Pihak pembangkang menerjunkan profesional sukses, pengusaha, mantan PNS dan bekas aktivis-PAP sebagai calon.
Tiket PAP dipimpin oleh ahli politik veteran, birokrat, mantan perwira tentera, kesatuan pro-kerajaan dan penganjur komuniti untuk parti.
PAP telah lama bergantung nota ekonomi yang kuat untuk membanjiri pembangkang dalam pilihan raya, tetapi telah dituduh mencekik perbezaan pendapat dan kebebasan bersuara untuk mengekalkan cengkamannya pada kekuasaan.
Ekonomi tumbuh rekod 14,5 peratus pada tahun 2010 dan pada produk domestik kasar kapita berdiri di Sg $ 59,813 ($ 48,745), menurut jabatan statistik, membuat orang-orang Asia terkaya Singapura kedua selepas Jepun.
Tetapi kemakmuran belum merata dan inflasi tahun ini dianggarkan sebanyak 3,0-4,0 peratus, tinggi mengikut standard Singapura, sebagai akibat dari kenaikan harga makanan dan minyak.
Terlepas dari kerusi menang atau kalah, berkongsi keseluruhan PAP tentang suara popular di jajak pendapat Sabtu akan diawasi dengan ketat.
Parti ini memenangi 67 peratus dari suara secara keseluruhan pada tahun 2006, turun dari 75 peratus pada tahun 2001.

lol!
Back to top Go down
http://easywebsdesign4u.yolasite.com/
 
Pembangkang berharap untuk meningkatkan sebagai suara Singapura
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Informasi Forum :: Politik-
Jump to: