Informasi Forum

Kelebihan berforum ini ada banyak faedahnya jika anda mengetahuinya, di-antara salah satunya untuk kita berkomunikasi sesama sendiri dan bertanya masaalah yang kita hadapi di-internet,mencari kawan,berkongsi pengalaman dan berbagai lagi...
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  
Do you want to make real money? join our affiliate marketing now and earn alot of >>$$$$..... send your name and email to here azroy@asia.com for more information
Welcome visitor
Flag Counter
Net KL Free domain
Earn extra income
Free exchange link


Share | 
 

 Dunia teknologi sekarang apakah kebaikannya dan apakah keburukannya

Go down 
AuthorMessage
admin
Admin


Posts : 128
Join date : 24/06/2009

PostSubject: Dunia teknologi sekarang apakah kebaikannya dan apakah keburukannya   Mon Feb 11, 2013 9:01 amDunia zaman sekarang sudah ada berbagai kemudahan yang kita perlukan dan kita inginkan tiada alasan lagi manusia itu untuk tidak mahu mencari ilmu pengetahuan atau mempelajarinya kerana firman Allah sudah menyatakan didalam alquran “akan adanya kenderaan seperti itu di masa akan datang” adakah kita masih ragukan lagi akan firman Allah tersebut? Walaupun pembinaannya pada hari bukan lagi dari dari cendiakawan orang islam pada hari ini walaupun dizaman para nabi-nabi kita yang sudah menguasainya pada zaman beliau kerana teknologi pembagunaan dan pengaruh


besar pada zaman ini majoritinya adalah oleh orang-orang bukan islam atau orang yahudi atau nasrani dari itu kita semua disuruh untuk menguasai kembali ilmu orang-orang islam yang telah di ubahsuai atau sudah tengelam dilautan yang dalam dan mereka mengawal sepenuhnya baik segi fizikal atau mental kita hari ini.

Percaya atau tidak sama-samalah kita renungkan akan teknologi kita gunakan hari ini kerana pembikinan teknologi telah dirakam dari sumber yang kita tak ketahui dan bagaimana orang yang menentang kehendak mereka amat lah mudah mereka cari dari semua sudut maklumat atau satelit cangih yang mampu mengesan dimanakah lokasi musuh mereka ini.

Sebagai mana manusia telah berkembang pada hari ini, begitu juga teknologi hari ini. Dari kepala anak panah,batu pertama atau untuk dunia merangkumi rangkaian komunikasi, manusia telah cuba untuk menggunakan teknologi untuk meningkatkan panjang usia dan kualiti hidup. Namun, manakala teknologi telah menghasilkan sejumlah besar manfaat bagi manusia, ia telah bertanggungjawab untuk beberapa kesan merosakkan serta merta juga.

Dalam abad ke-20 sahaja, jangka hayat purata manusia telah meningkat secara mendadak, terutamanya di negara-negara kaya yang lebih maju Ini adalah disebabkan terutamanya kepada teknologi. Dengan kaedah baru dan peralatan pertanian, dunia adalah dapat menghasilkan makanan yang lebih cepat processnya dengan kerja kurang dan pada harga yang lebih murah. Dengan ubat-ubatan yang lebih baik dan lebih banyak rawatan yang berkesan, orang boleh bertahan penyakit yang akan sekali mudah membunuh mereka seperti serang jantung,kanser,aids dan lain-lain.

Satu permulaan era dalam abad ke-20-an telah digelar oleh sesetengah ahli sejarah sebagai "zaman maklumat". Peningkatan dalam teknologi komunikasi, bermula dengan penciptaan mesin cetak dalam abad ke-15 dan berterusan sehingga melalui proliferasi internet pada 1990-an, telah membolehkan lebih ramai orang akses kepada jumlah maklumat yang akan sekali menjadi tidak mustahil lagi. Ia membantu mereka untuk menjadi lebih berpendidikan dan lebih bermaklumat.

Walaupun teknologi telah bertambah baik untuk kesihatan keseluruhan manusia, ia juga telah diberikan cara-cara untuk membunuh lebih ramai orang dalam tempoh yang waktu yang lebih singkat daripada pernah orang dahulu lakukan. Walaupun kegunaan utama senjata nuklear adalah satu perkara perdebatan yang berterusan, mereka lakukan, untuk pertama kalinya dalam sejarah, menyediakan manusia dengan cara-cara membawa diri mereka kepada kepupusan yang pesat.

Walaupun perkembangan teknologi komunikasi telah membuat ia lebih mudah daripada pernah untuk mempunyai perbualan dengan atau menulis surat kepada orang lain, ia juga telah diberikan kita lebih kemudahan yang singkat. Komputer telah dikurangkan dengan ketara jumlah orang interaksi muka-ke-muka sekali di internet. Tapi hubungan manusia sekarang, ramai kini mengunakan untuk keseronokan yang yang telah tersebar luas di internet sosial network masa sekarang.

Princeton profesor Edward telah menyatakan uang kertas sepuluh dolar,mudah dicetak "Mengapa Perkara itu dibualkan:Teknologi dan daripada Akibat tidak diingini boleh terjadi," mereka berpendapat bahawa teknologi baru boleh memusnahkan jika beberapa kesan sampingan yang tidak menentu boleh berlaku, ada yang baik dan ada yang buruk juga.Sebagai contoh, apabila internet telah diperkenalkan, ia dianggap satu perkembangan yang penting dalam teknologi keselamatan kenteraan atau kesihatan. Dekad selepas ia diperkenalkan, bagaimanapun, orang kita masih boleh belajar dengan mudah sekali jika kita masih ketingalan pelajaran masa lalu.pendedahan ini juga boleh menyebabkan masalah kesihatan yang kronik juga jika ia digunakan jangka masa yang panjang kerana bahan electricity boleh menyebabkan kesihatan kita terganggu seperti myopia atau gangguan urat saraf dengan teralu lama menghadap computer tersebut.
Back to top Go down
http://easywebsdesign4u.yolasite.com/
 
Dunia teknologi sekarang apakah kebaikannya dan apakah keburukannya
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Informasi Forum :: Internet-
Jump to: