Informasi Forum

Kelebihan berforum ini ada banyak faedahnya jika anda mengetahuinya, di-antara salah satunya untuk kita berkomunikasi sesama sendiri dan bertanya masaalah yang kita hadapi di-internet,mencari kawan,berkongsi pengalaman dan berbagai lagi...
 
HomeHome  RegisterRegister  Log in  
Do you want to make real money? join our affiliate marketing now and earn alot of >>$$$$..... send your name and email to here azroy@asia.com for more information
Welcome visitor
Flag Counter
Net KL Free domain
Earn extra income
Free exchange link


Share | 
 

 PM Lee, Menteri-menteri mengutuk pos FB menyinggung

Go down 
AuthorMessage
admin
Admin


Posts : 128
Join date : 24/06/2009

PostSubject: PM Lee, Menteri-menteri mengutuk pos FB menyinggung   Sun Oct 21, 2012 5:36 am
Perdana Menteri Lee Hsien Loong pada Isnin mengutuk "serangan" jawatan Facebook eksekutif kumpulan buruh, walaupun dia memanggilnya satu insiden terpencil.

"Komen hanya salah dan tidak boleh diterima sama sekali," katanya dalam pos di laman Facebook sendiri, menyatakan bahawa hanya minggu lepas beliau telah berkongsi Wall Street Asia artikel mengenai mengapa orang berada dalam talian kasar dan bagaimana netizens perlu berhati-hati apa yang mereka katakan.

Kongres Kesatuan Sekerja Kebangsaan pada Isnin dipecat Amy Cheong, Penolong Pengarah etnik Cina keahlian, bagi jawatan FB beliau pada hari Ahad di mana dia mengadu ditunggang dalam bahasa-kata lontaran tentang perkahwinan Melayu yang sedang diadakan di kolong blok berhampiran rumahnya.

Antara perkara-perkara lain, dia berkaitan perkahwinan Melayu kepada kadar perceraian yang tinggi, dan bertanya bagaimana masyarakat boleh "membenarkan orang ramai untuk berkahwin selama 50 dolar", bertubi jawatan beliau dengan dugaan.

Dalam pos yang berasingan, dia juga didakwa menulis, "Tidak berlembutlah perkahwinan dek perlu diharamkan. Jika anda tidak mampu perkahwinan yang betul, maka anda tidak perlu berkahwin. Noktah. "

Lee berkata bahawa orang yang memohon maaf atas kesilapan beliau tetapi kerosakan telah dilakukan. Beliau berkata NTUC melakukan perkara yang betul dalam menamatkan perkhidmatan beliau.

"Marilah kita merawat insiden ini untuk apa yang ia adalah: kes terpencil yang tidak mencerminkan kekuatan hubungan kaum di Singapura. Tetapi ia mendadak mengingatkan kita betapa mudahnya beberapa perkataan berakal boleh menyebabkan kesalahan serius kepada ramai, dan melemahkan kaum dan agama keharmonian, "katanya.
"Marilah kita semua menjadi lebih prihatin terhadap apa yang kita katakan, dalam talian dan secara peribadi, dan sentiasa menegakkan saling hormat menghormati dan kepekaan yang memegang masyarakat kita bersama-sama," katanya.

Menteri Undang-Undang K Shanmugam di pos Facebook pada hari Isnin juga decried komen Cheong, mengatakan mereka "memalukan dan benar-benar tidak boleh diterima".

"Komen beliau mencerminkan sikap yang mendalam duduk perkauman ditambah dengan penghinaan terhadap orang-orang yang kurang baik di luar, atau yang ingin menghabiskan kurang," katanya.

Beliau juga menyebut apa yang dia berkata di Parlimen kembali pada tahun 2002 bahawa "kita perlu melihat jauh ke dalam hati kita dan bertanya apa sikap orang bukan Melayu terhadap saudara-saudara kami adik-beradik dan Melayu".

Beliau juga memuji NTUC untuk menembak Cheong dan berkata bahawa langkah perlu menghantar mesej bahawa kelakuan itu tidak akan dibiarkan.

Setiausaha Agung NTUC Lim Swee Say, yang memegang pangkat menteri di pejabat Perdana Menteri, mengumumkan pemecatan Cheong pada halaman Facebook organisasi.

"Kita tidak akan menerima dan mempunyai toleransi sifar terhadap apa-apa perkataan yang digunakan atau tindakan yang diambil oleh kakitangan kami yang perkauman serangan," kata Lim.
"Kami memohon maaf bahawa ini telah berlaku," katanya.

Menteri Tenaga Manusia Tan Chuan Jin juga ditimbang di atas isu ini. Dalam pos di laman Facebook beliau, katanya Melayu tradisional perkahwinan terbatal dek sebagai sebahagian landskap Singapura sebagai "membakar penawaran, pengkebumian kolong blok ... dan meningkat letak kereta semasa solat Jumaat atau Ahad pagi ibadat."

Beliau mengingatkan semua rakyat Singapura untuk "memberi dan mengambil" dan menjadi bangga dengan kepelbagaian dan "permaidani berwarna-warni" yang membentuk Singapura.

Back to top Go down
http://easywebsdesign4u.yolasite.com/
 
PM Lee, Menteri-menteri mengutuk pos FB menyinggung
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Informasi Forum :: Politik-
Jump to: